1. Warme coalitie - blog voorzitter Greet Bouman Het werkbezoek aan Kwadraad was een groot succes! Vorig jaar gaven verschillende leden te kennen dat ze graag werkbezoeken aan organisaties van leden in het activiteitenprogramma van Verdiwel zien. Er is behoefte om in elkaars keuken te kijken. Dat leverde op 15 februari een interessante, inspirerende middag op. In deze nieuwsbrief vindt u een verslag van dit werkbezoek, dat bij een andere organisatie voor herhaling vatbaar is. Voorafgaand aan het werkbezoek hadden we een Verdiepingsbijeenkomst over het thema ‘Concurreren, aanbesteden en samenwerken’. Uit het voorstelrondje werd meteen al duidelijk hoe verschillend sociaal werk lokaal georganiseerd is. Uit het gesprek werd duidelijk dat vertrouwen, transparantie en warme coalitie van groot belang zijn in het speelveld van welzijn. Zeker als er sprake is van concurrentie - bijvoorbeeld via aanbestedingen - is het goed om transparant te zijn als je in het werkgebied van een ander wilt aanbesteden of werk wilt gaan uitvoeren. Lees hier de hele column.
2. Collega in de schijnwerpers: Martin van Iperen Hij maakte de overstap als adviseur bij Deloitte naar het sociaal werk, omdat hij dichter bij de uitvoering wilde werken. Eerst tien jaar als directeur bij Timpaan en sinds augustus vorig jaar als directeur van Kwartier Zorg & Welzijn in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Ervaringen van nevenactiviteiten in het onderwijs komen hem als directeur goed van pas. En hij is blij dat er een goede verbinding is tussen het brede sociaal werk en de sociale wijkteams, waarvan de overgrote meerderheid in zijn werkgebied wordt gecoördineerd door sociaal werkers van Kwartier. Lees hier het hele interview.
3. Verslag werkbezoek Kwadraad Kwadraad heeft een ingrijpend veranderingsproces van organisatie naar organiseren tot stand gebracht. Daarover vertelt René Verkuylen tijdens het werkbezoek aan zijn organisatie, waaraan zo’n veertig belangstellenden deelnemen: leden van Verdiwel en managers/medewerkers van hun organisaties. Dit werkbezoek vindt plaats op 15 februari 2017 in het hoofdkantoor van Kwadraad in Gouda. Wouter Go zet uiteen hoe K24 werkt, het nieuwe digitale platform van Kwadraad. En Elke Louwers belicht het zogenoemde Dashboard met de Big-5. Na de pauze gaan de deelnemers aan vier tafels in gesprek met professionals die verbonden zijn aan twee nieuwe manieren van werken door Kwadraad en samenwerkingspartners: TOM in de Buurt en Voortouw. Lees hier het hele verslag.
4. Toekomstbestendig en toekomst behendig door agile managen! Als squasher ontdekte Mike Hoogveld dat kleinere, lichtere mannen deze sport beter beheersten dan hij. Zij waren sneller, leniger en wendbaarder. Zijn organisaties met deze eigenschappen in een dynamische omgeving succesvoller dan andere organisaties? Deze vraag leidde tot een zoektocht die resulteerde in zijn boek “Agile managen; snel en wendbaar werken aan continue verbetering in organisaties”. Tijdens de Voorjaarsworkshop verzorgt Mike Hoogveld een workshop over agile managen! Lees hier de hele boekbespreking.
5. Agile managen op Voorjaarsworkshop Verdiwel Hoe maak je sociaal werk toekomstbestendig en toekomstbehendig? Dat kan met agile managen. Deze aanpak is gebaseerd op acht principes: waarde creëren; de klant begrijpen; alignment (nauwe samenwerking in een team met betrokkenen uit alle afdelingen); empowerment (mandaat voor het team); synchroon en visueel communiceren; leren van experimenteren; snelheid en flexibiliteit; accountability. In de Verdiwel Voorjaarsworkshop op 30 en 31 maart gaan we aan de slag met deze acht principes met Mike Hoogveld, auteur van het boek “Agile managen”. Inmiddels hebben al 30 leden zich aangemeld! Doet u ook mee? Klik hier voor het concept programma.
6. Put hoop uit het grote onbehagen - verslag Verdiwel Lezing Elke vernieuwing vindt zijn oorsprong in onbehagen. Je kunt onbehagen misbruiken, zoals de populisten doen, maar je kunt er ook op een positieve manier mee omgaan. Dat betoogt Martien Schreurs, docent filosofie en educatie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, in zijn Verdiwel Lezing op 26 januari 2017 in Huize Molenaar. Hij analyseert het maatschappelijk onbehagen vanuit drie perspectieven, namelijk vanuit een psychologisch, een filosofisch en een sociologisch perspectief. Oplossingen ziet hij in bezielde organisaties. Lees hier het hele verslag.
7. Verdiwel College met Ruud Meij over polarisatie en depolarisatie Deelnemers aan de Verdiwel Lezing oordeelden positief over Martien Schreurs’ analyse van het maatschappelijk onbehagen, maar hadden graag meer willen horen over hoe je daarop als organisatie voor sociaal werk op in kunt spelen. Om in die behoefte te voorzien, organiseert Verdiwel als follow up en verdieping van de Verdiwel Lezing het Verdiwel College op 19 april, ’s middags, door filosoof Ruud Meij. Het thema van zijn College is ‘polariseren en depolariseren’. Dit thema ligt dicht bij het thema maatschappelijk onbehagen. Meij zal uitgebreid ingaan op depolarisatie. Nadere info volgt. Het Verdiwel College vindt plaats in De Observant in Amersfoort. Staat de datum 19 april al in uw agenda?
8. “Mevrouw, heeft u last van smetvrees?” - blog Ien van Doormalen Nog niet zo lang geleden besloot ik na mijn zondagse hardlooprondje de troep bij het bankje op een nabij gelegen speelveldje op te ruimen. Het speelveldje ligt op zo’n 50 meter van ons huis en terwijl ik er langs liep, zag ik voor de zoveelste keer dat er veel afval op de grond lag. Eenmaal thuis trok ik mijn charmantste huishoudhandschoenen aan, nam een plastic zak mee en nog gekleed in sportkleren toog ik naar het speelveldje. Daar eenmaal aangekomen, trof ik drie jonge meiden aan. Ik groette en gaf aan dat ik even wat rommel kwam opruimen en vroeg of ze me wilden helpen. Nou dat dachten ze niet: ‘Dat wordt toch vanzelf wel opgeruimd?’ Op mijn vraag hoe dat dan in zijn werk ging, moesten ze het antwoord schuldig blijven. ‘Zo gaat dat gewoon en daarmee klaar.’ Lees hier de hele blog. |